child-student-education-school-tired-dozing-sleeping_vdndgikae__F0000

WAAROM JIJ NIET ONTBIJT

In heel Rotterdam is één op de vier kinderen te zwaar. Door kinderen te leren goed en gezond te ontbijten grijpen ze minder snel naar ongezonde tussendoortjes, is het idee. Uit het laatste grote landelijke onderzoek van het Nationaal Schoolontbijt blijkt dat kinderen in Nederland ieder jaar beter ontbijten, maar dat één op de zeven kinderen niet of niet regelmatig ontbijt. Verder mag bijna driekwart van de kinderen zelf beslissen wat ze ontbijten en nemen veel kinderen weinig tijd voor hun ontbijt. Goed ontbijten bevordert volgens wetenschappelijk onderzoek de leerprestaties van kinderen. Door te ontbijten zijn kinderen alerter en nemen ze meer en sneller informatie op.

Rol van de ouders

Ouders spelen een belangrijke rol in de vorming van kinderen. Wat een kind eet, doet of hoe een kind zich gedraagt wordt grotendeels meegegeven vanuit huis. Er zijn dingen die ouders kunnen doen wat er voor zorgt dat kinderen ongezonde eetgewoontes aannemen of risico lopen op overgewicht. De meeste ouders vinden het belangrijk dat kinderen goede manieren hebben, maar zien vaak over het hoofd dat sporten en gezond eten hierin ook een belangrijke factor zijn. Sommige dingen kunnen ouders beter niet doen als het gaat om aanleren van meer gezonde eetgewoontes zoals zeggen dat je kind kieskeurig is of dat ouders eten gebruiken om te straffen of te belonen of dat er teveel junkfood in huis is of dat 1 van beide ouders zelf een probleem met het gewicht hebben of dat ouders het ontbijt niet belangrijk vinden of dat er geen routine is in etenstijd of dat er teveel tijd voor de tv wordt doorgebracht.

Een regelmaat begint bij een volhouden van een handeling

Het komt er op neer dat ouders een grote rol spelen in het eetpatroon van de kinderen. Het is belangrijk dat er duidelijk wordt gemaakt wat gezond eten is en dat dit binnen het gezin een vast patroon is. Dit betekent natuurlijk niet dat je je kind nooit een koekje of snoepje kunt geven, maar dit moet niet standaard zijn. Laat aan je kinderen zien wat gezond eten voor positief effect kan hebben, maar leg hier niet te veel nadruk op. Wanneer je kind problemen heeft met zijn/haar gewicht of een ongezond eetpatroon kan je hem/haar nog steeds helpen.

Laat vooral de positieve effecten zien 

Waarom is ontbijten gezond en dus noodzakelijk:
Het geeft je energie als stroom voor een mobiel of benzine voor een auto. Dit heb je nodig om te leren, te werken, te sporten en te spelen. Daarnaast geeft ontbijt belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Goed ontbijten zorgt ervoor dat je darmen aan de slag gaan en dat helpt een goede stoelgang. Ontbijt met vezels is belangrijk. Een goed en regelmatig ontbijt zorgt er ook dat minder snel gaat snoepen of snacken. Deze bevatten vaak veel vet en suiker en kan leiden tot overgewicht. Tenslotte is samen ontbijten lekker en gezellig.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *