whydoparents

3 DIRECTE GEVOLGEN VAN LUNCHEN OP SCHOLIEREN

Kinderen zouden op school een gezonde, warme lunch moeten krijgen. Daarvoor pleiten overgewichtspecialist Jaap Seidell en D66-senator en oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. “99 procent van de Nederlandse kinderen eet te weinig groente. Scholen kunnen daar wat aan veranderen.”

Kinderen in Nederland eten veel te ongezond, constateert Jaap Seidell. Hij is als hoogleraar voeding en gezondheid werkzaam bij de VU en met Rinnooy Kan verbonden aan het preventieprogramma ‘Alles is gezondheid’. “Bijna geen van de kinderen voldoet aan de richtlijnen voor gezonde voeding”, zegt Seidell tegen RTL Nieuws.

Er is sprake van een structureel probleem. “Het gezinsleven is veranderd. Ouders werken steeds vaker allebei en fulltime. Het ontbijt schiet er thuis weleens bij in, en ouders geven hun kinderen vaker niet dan wel een gezonde lunch mee.” 

Chocoladereepjes en zoete drankjes
Met name op basisscholen is ruimte voor verbetering. “Als ze al iets meekrijgen, zijn het chocoladereepjes of zoete drankjes. In het beste geval hebben ze brood mee. Met boterhammen op zich is weinig mis, maar kinderen krijgen al veel te veel koolhydraten binnen.”

Als kinderen tussen de middag alleen brood eten en ‘s ochtends niet ontbijten, zouden ze ‘s avonds een bord met alleen maar groente moeten krijgen om aan de richtlijnen van het Voedingscentrum te voldoen, zegt Seidell. “Daar hoef je bij geen enkel kind mee aan te komen natuurlijk.” De richtlijnen voor gezonde voeding zijn makkelijker haalbaar als die niet allemaal uit één maaltijd gehaald hoeven worden.

In ons omringende landen is het veel beter geregeld, vindt Seidell (foto rechts). “In bijna alle Europese landen wordt op school een verantwoorde, warme lunch geserveerd. In landen als Frankrijk en Italië eten kinderen veel gezonder. Waarom zou dat hier niet kunnen?”

Volgens de voedingsdeskundige hoeft dat helemaal niet duur te zijn. “Als je het handig organiseert kost het haast niets.” Een enorme schoolkantine hoeft er ook niet te zijn. Seidell vergelijkt het met vliegtuigcatering. “Een businessclassmaaltijd is vaak van een heel goede samenstelling en kost nog geen vijf euro. Zo ingewikkeld is het niet.”

Brood naar binnen proppen
De overgewichtspecialist heeft regelmatig buitenlanders op bezoek die vol verbazing kijken naar hoe het er hier in Nederland aan toe gaat. “We proppen in vijf minuten wat brood naar binnen. Fransen begrijpen daar helemaal niets van. Zij hebben het idee dat wij eten niet belangrijk vinden. En misschien is dat ook wel zo. Op hoeveel kantoren wordt er niet achter het bureau geluncht?”

Seidell merkt uit eerste reacties op het schoollunchplan dat mensen nogal vallen over het woord ‘warm’. Een koude lunch is niet per definitie minder gezond, benadrukt hij. “Het heeft niet zozeer met de temperatuur te maken als wel met de samenstelling. Het gaat erom dat kinderen meer groente en fruit binnenkrijgen. Een salade met soep is net zo gezond als een gekookte lunch, met bijvoorbeeld aardappelen, bonen, noten en vis of vlees. Ik zou overigens niet weten waarom je niet twee keer per dag warm kunt eten. Bijna overal ter wereld gebeurt dat al.”

1 procent eet genoeg groente
Op verschillende Nederlandse scholen is al geëxperimenteerd met de warme schoollunch. Naar grote tevredenheid, volgens Seidell. Door op school een voedzame lunch te faciliteren, wordt ouders een zorg uit handen genomen. Wel is het de bedoeling dat ze hun kinderen ‘s avonds alsnog een voedzame maaltijd voorschotelen. “De verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun kinderen blijft bij de ouders liggen. Het is niet wenselijk dat scholen los van de ouders alles gaan bepalen.”

Feit is dat er wat moet veranderen. “Slechts 1 procent van de kinderen eet genoeg groente, bij fruit geldt dat voor 5 procent. En bij vis en vezels is het al niet veel beter. Daar tegenover staat dat 90 procent van de Nederlandse kinderen te veel zout, verzadigd vet en suiker binnenkrijgt. Er is dus enige ruimte voor verbetering.”

Bron: RTL Nieuws

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *